Možda ne možeš izaći iz kuće, ali možeš izaći iz svoje zone komfora!

Možda ne možeš izaći iz kuće, ali možeš izaći iz svoje zone komfora!

Rajana Radosavljev

Rajana Radosavljev

31.03.2020.g.

  • Zona komfora
  • Rad na sebi

Trenutno osjećamo što znači biti prisilno zatvoren u svoja četiri zida, no jeste li svjesni da vjerojatno odavno sami sebi namećemo mentalne zidove i okvire iz kojih ne izlazimo? Ti okviri nisu vidljivi, ali ih itekako možemo osjetiti – svaki put kad izbjegnemo neugodnost, kad ostane knedla u grlu od stvari koje smo se bojali izreći, svaki put kad ne napravimo nešto jer se bojimo osude okoline, svaki put kad prešutimo neslaganje jer se bojimo reakcije, svaki put kad odgodimo izvršavanje nekog zadatka zato što se ne želimo suočiti s nesigurnostima koje on izaziva, svaki put kad se osjećamo kao da ne možemo biti ono što jesmo, kad se pokušavamo prilagoditi okolini…

Zona komfora u ovom slučaju, suprotno njenom nazivu, nije nimalo komforna. Ona je kavez za našu autentičnu osobnost! U njoj se skrivamo od svijeta, u njoj se držimo starih uvjerenja, u njoj obitava strah i sram.

Bitno je za napomenuti da izlazak iz zone komfora ne znači da morate na silu raditi neugodne stvari i forsirati se u tome. To samo znači da nježno i sa suosjećanjem prema sebi otkrijete kojem bi dijelu sebe htjeli dopustiti da se malo više otvori. Što bi htjeli pokazati i ispričati ljudima o sebi, ali se ne usuđujete? Postoji li neki talent koji držite u sebi i ne želite ga pokazati svijetu jer mislite da niste dovoljno dobri?

Ako postavimo namjeru da se želimo osloboditi srama i straha istovremeno zadržavajući suosjećanje prema sebi, svaki izlazak iz zone komfora može nas učiniti jačima. Pa zašto si ne bi dali priliku da ojačamo?

U ovom vremenu u kojem nam zidovi koji nas okružuju postaju tijesni, pokušajmo barem probiti one zidove koje smo si sami postavili.

Evo 10 prijedloga što sve možete učiniti da izađete iz zone komfora, a da ne morate napustiti svoja 4 zida:

  1. Objavi neku fotografiju sebe koja je potpuno prirodna i pokazuje neku stranu tebe koju inače ne dijeliš u javnosti.
  2. Pokreni svoje tijelo na načine na koje ga inače ne krećeš. Pleši.. koliko god glupavo i blesavo izgledalo. Oslobodi te pokrete kojima inače ne daješ da izađu van. Ako se osjećaš posebno hrabro, snimi se dok to radiš, makar samo da ti pogledaš kasnije. Ako se osjećaš ekstra hrabro, podijeli to na društvenim mrežama.
  3. Sjedni s partnerom/icom i izreci stvari koje te već neko vrijeme tište u vašem odnosu. Otvoreno reci kako se osjećaš. Pokaži ranjivost.
  4. Javi se toj osobi koja ti zaokuplja misli, a sram te je započeti razgovor jer ne znaš hoće li ti simpatija biti uzvraćena. Hrabro započni razgovor. Otvori se prema mogućnosti da će razgovor krenuti u zanimljivom smjeru. Ali pripremi se i na moguće odbijanje koje će ti samo pokazati da ta osoba nije vrijedna tvojih misli.
  5. Započni s tim što odgađaš toliko dugo. Udahni duboko i samo kreni. Makar samo na 5 minuta. Bitno je da počneš!
  6. Pohvali se s nečim – ili osobno svojim prijateljima ili na društvenim mrežama. Obznani ljudima oko sebe ili svijetu oko sebe na što si ponosan/na. Pohvali se nekim svojim postignućem.
  7. Nazovi nekog prijatelja s kojim nisi dugo komunicirao/la, s kojim imaš možda neke nerazriješene stvari. Ne moraš sada rješavati te stvari, možda i nisu rješive, ali možeš ih pitati kako su.
  8. Pokaži neki svoj talent koji skrivaš! Pjevaj, sviraj, slikaj, dokumentiraj to i podijeli s nekim.
  9. Uhvati se pospremanja nekih kutaka svog stana ili kuće koji dugo nisu dobili pažnju – ladice, kutije, ormari…
  10. Počni vježbati! Uhvati se u koštac s otporom i kreni. Suoči se s trenutnim ograničenjima svog tijela i prihvati to stanje. Vježbaj na način koji odgovara tvojoj trenutnoj formi. Nemoj se forsirati, ali nemoj si niti dopustiti da se valjaš u lijenosti.

Ovo su samo prijedlozi onoga što bi meni značilo izlazak iz zone komfora. Samo vi znate gdje su vaše granice, koje granice želite pomaknuti i u kojim se područjima života želite osjećati slobodnije. Pratite svoj instinkt. Ali u svakom slučaju, pokušajte napraviti nešto što nije uobičajeno – i promatrajte pruža li vam to određeni osjećaj olakšanja (bez obzira što je popraćeno i nervozom i nesigurnostima i otporom…)

Zainteresiraj se za sebe! Igraj se! Iskušavaj svoje granice.. Možda uopće nisu tamo gdje misliš da bi trebale biti.

Selfspot - Praksa tjelesno orijentirane terapije