Meditacija

Meditacija

Naš unutrašnji svijet je golemo neistraženo prostranstvo koje, ako ga upoznamo, pruža siguran i udoban dom, neovisno o tome gdje se nalazi naše tijelo.

Što je Vipassana?

Vipassana meditacija bazira se na vježbanju budnog i nepristranog promatranja tjelesnih senzacija. To nam pomaže da naučimo realno i staloženo sagledati emocije koje nam se javljaju i senzacije u tijelu koje te emocije izazivaju. Ta vještina nam je od ključne važnosti u trenucima životnih kriza, kad nam se javlja frustracija, kad pokušavamo promijeniti određene loše navike ili obrasce ponašanja, kad se nalazimo u konfliktnim situacijama ili bilo kojim drugim trenucima emocionalne uzbuđenosti. Uz pomoć ove meditacije učimo kako nepristrano promatrati sami sebe, napraviti korak unazad i ne dopustiti da nas emocije i reakcije nekontrolirano obuzmu.

Vipassana meditacija

Kako funkcionira Vipassana?

Naše tijelo reagira na apsolutno sve podražaje iz vanjskog svijeta. Teorija vipassane je ta da mi zapravo ne reagiramo na vanjske događaje i podražaje nego na tjelesnu senzaciju koju taj podražaj izaziva. Primjerice, kad netko grebe noktima po ploči, to samo po sebi nije neki strašan događaj – ni na koji način vas realno ne ugrožava – ali većina ljudi svejedno ima snažnu tjelesnu reakciju i odbojnost prema tome . Tjelesna senzacija je neugodna, tijelo nam se bori protiv toga, um daje etiketu da je to nešto strašno opasno i da to ne želi u svom sistemu te automatski stvara otpor prema tome. No ovakav proces dogodi se u danu puno više puta nego što ga mi možemo biti svjesni. Na suptilnoj, podsvjesnoj razini mi konstantno reagiramo. I to ne samo s otporom i odbojnošću prema neugodi. Reagiramo i na ugodne senzacije tako da razvijamo čežnju prema njima. Stalno ih iščekujemo, želimo ih što češće, žudimo za ugodom i kad je nema smo nesretni. Dakle, za ugodom čeznemo i nesretni smo kad je nema, a neugodu želimo izbjeći i u otporu smo kad je ona tu. I u jednom i u drugom slučaju patimo. Vipassana smatra kako su čežnja i averzija najveći izvor ljudske nesreće. Realnost je da je nemoguće u svakom trenutku proživljavati ugodu, a isto tako i neugoda ne može biti vječna. Cilj Vipassana meditacije je da vas nauči kako prestati reagirati na ugodu i neugodu nego nepristrano i objektivno promatrati što vam se događa.

Reagirati na isti način na nešto što je ugodno i na nešto što je neugodno zvuči kao teška misija? Odgovor je u disciplini i predanosti u prakticiranju Vipassana meditacije.

Tijek meditacije

Meditacija izgleda tako da se prvo fokusiramo na disanje kako bi umirili i izoštrili um, nakon toga skeniramo tijelo i primjećujemo koje se senzacije u tijelu nalaze. Znate svi vjerojatno da je naše tijelo i apsolutno sve u svemiru sastavljeno od atoma koji su u konstantnom pokretu. Sve se konstantno kreće i mijenja. Tako se i u našem tijelu konstantno događaju promjene. Neke su velike pa ih osjetimo, poput hladnoće, topline, svraba, škakljanja, boli, pritiska itd. Neke su toliko sitne da ih niti ne možemo osjetilima primijetiti. Ali postoje i one između – koje se ne osjete dok smo u pokretu i dok ne obraćamo pažnju na njih, ali ako dovoljno umirimo i izoštrimo um počet ćemo primjećivati i suptilnije senzacije. Male vibracije, iskrice, lagano pulsiranje… Cilj je toliko izoštriti um da primjećuje i najmanje tjelesne osjete kroz cijelo tijelo dok istovremeno zadržavate stanje potpune nepristranosti prema osjetima koje doživljavate.

Selfspot - Praksa tjelesno orijentirane terapije